Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Trencar barreres per cohesionar-nos

Trencar barreres per cohesionar-nos
15-MARÇ-2017

Autor: Víctor Yustres

La darrera Escola d’Esplac 2017 (11 i 12 de març a Vic) hem aprofundit en un tema que s’està convertint en un repte per als esplais: com ser espais diversos i inclusius. Un dels blocs sobre els quals hem reflexionat a l’hora de tractar aquesta temàtica tan àmplia és la diversitat funcional. Vam poder debatre en una taula rodona amb el fundador de l’Associació Sarau, Edgar Vinyals, i el coordinador del Grup de Recerca Atenció i Diversitat de la Universitat de Vic, Jose Ramón Lago, i vam compartir diverses experiències (TEAyudo, Projecte Santi) que ens van donar eines per repensar la diversitat a l’esplai i arribar a ser, poc a poc, un agent educatiu inclusiu i que representi la diversitat del seu entorn. Tothom té capacitats i discapacitats, i la diversitat és el que ens cohesiona i ens enriqueix.

En aquest sentit, és interessant que aprofitem recursos ja existents, ja que no som les primeres que busquem estratègies per millorar l’accessibilitat dels nostres espais. Aquesta preocupació ja havia sorgit en el Grup de Treball de Diversitat Funcional del Consell de Joventut de Barcelona, que va publicar a mitjans de 2016 la guia “Trenquem Barreres”. La guia dóna consells concrets i sintètics per millorar la vessant inclusiva i d’atenció a la diversitat de les entitats, i dedica un capítol específic a l’atenció a infants i joves amb diversitat funcional a l’esplai o cau.

“La guia es va fer quan vam detectar una implicació molt baixa de persones amb diversitat funcional al món associatiu”, afirma en Joan Bestard, membre del Secretariat del CJB per l’entitat Assemblea per la Diversitat. “A vegades aquestes persones no hi participen perquè no tenen clar que els espais estiguin adaptats, i per això la guia ens dóna idees concretes per aconseguir que tothom pugui involucrar-se en una entitat sense cap discriminació”, afegeix.

Aquesta guia té en compte quines són les barreres, a vegades poc o gens visibles, que impedeixen que tothom estigui còmode en els espais associatius i pugui participar lliurement, i planteja idees per posar-hi solució. A més, aporta tota una sèrie d’activitats i recursos d’interès per a què els esplais puguin treballar en xarxa amb altres entitats i administracions.

Llegiu la Guia d’Accessibilitat per a les entitats juvenils “Trenquem Barreres”

 

Submit a Comment