Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Esplais Catalans

L’energia de l’esplai som nosaltres!

Esplais Catalans som una associació d’esplais laica i progressista que treballem des del voluntariat per a la transformació social, mitjançant l’educació en drets dels infants. L’enfortiment dels esplais és la nostra raó de ser.

Actualment formem Esplais Catalans 106 esplais situats en 64 poblacions catalanes, agrupant a 6500 infants 1500 monitors i monitores .

Esplais Catalans desenvolupem les nostres propostes en base els valors següents:

 • Educació: la tasca i el projecte educatiu dels esplais sorgeix del treball conjunt d’infants, monitors i monitores i famílies, els quals comparteixen un projecte associatiu de transformació social.

 • Laïcitat: som un moviment en favor de la llibertat de pensament i d’acció de tota la ciutadania, especialment d’infants i joves, amb els drets humans i dels infants com a marc de referència.

 • Voluntariat: el compromís i la responsabilitat que assumeixen els i les joves dels esplais són la nostra via per a la plena ciutadania.

 • Associació: som una eina per a l’autodeterminació de les persones i l’autogestió dels grups a través de la participació associativa democràtica i de la vertebració federal dels esplais en el territori.

 • Internacionalisme: fomentem la capacitat de mirar cap enfora, de treballar en xarxa i de compartir experiències per tal d’entendre el nostre context quotidià i transformar-lo, tot desenvolupant una consciència de responsabilitat mundial compartida.

 • Amistat: recolzem el treball en equip, la motivació, el creixement personal, la convivència i el respecte en el tracte quotidià dels esplais com la manera d’estimar-nos i ser feliços.

L’esplai esdevé una escola de ciutadania per a infants, joves, famílies, monitors i monitores; unaforma d’educació popular. Esplais Catalans és el resultat de la voluntat dels esplais i persones membres de comptar amb espais d’intercanvi, d’aprenentatge i d’acció conjunta.  Fem promoció de la igualtat, la llibertat, la participació associativa, l’educació ambiental i els drets dels infants. En aquest sentit, a Esplais Catalans facilitem la formació dels monitors i monitores, organitzem trobades, impulsem campanyes i promovem la creació de comissions de treball sobre aspectes rellevants per als esplais.

Els nostres objectius generals com a associació són:

 • Promoure la transformació social a través d’una educació integral i alliberadora.

 • Aconseguir el reconeixement i la sensibilització social sobre la importància de l’associacionisme educatiu.

 • Ser un referent per als esplais laics de Catalunya i donar-los el suport i recursos necessaris per al seu desenvolupament i millora.

 • Contribuir activament a l’enfortiment de la societat civil del nostre país mitjançant la promoció de l’associacionisme juvenil i infantil.

 • Promoure el respecte i l’enfortiment de la cultura catalana .

 • Fomentar la participació social dels infants i joves de Catalunya, així com d’altres indrets mitjançant accions a nivell local, però també internacional.

Volem que l’esplai sigui conegut i reconegut com a referent educatiu i que Esplais Catalans en sigui l’associació representativa, tot aprofundint i consolidant el mètode pedagògic dels esplais, així com ser presents a tot el territori català.

El repte d’enfortir Esplais Catalans passa per mantenir i potenciar la participació dels esplais.