Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Joves idees per a Europa

Joves idees per a Europa

Autora: Inés Ivorra Harrison, membre de la Comissió Internacional d’Esplais Catalans (@inesivoha)

5000 joves es van reunir a Estrasburg el passat cap de setmana per assistir l’European Youth Event 2014, organitzat pel Parlament Europeu. L’objectiu era apropar joves ciutadans i ciutadanes d’Europa per debatre i donar idees fresques per a “una Europa millor”. IFM-SEI va ser una de les organitzacions convidades, així que tres persones d’Esplac van assistir al EYE per fer la seva aportació. Amb les eleccions europees a tan sols unes setmanes, l’EYE 2014 tenia l’objectiu d’apropar Europa al jovent d’Europa. Però per què el Parlament Europeu va organitzar un esdeveniment així? I què hi te a veure la IFM-SEI i Esplac amb tot això?

L’EYE 2014 tenia un programa variat. Es van organitzar ponències, tallers, debats i taules rodones al voltant de cinc temes: ocupació, revolució digital, el futur de la Unió Europea, sostenibilitat i valors europeus. Les participants podien passejar per les instal·lacions del parlament i participar en les sessions que els cridessin més l’atenció. Se’ls convidava a enfocar aquests temes des d’una perspectiva crítica i compromesa, per tal d’elaborar accions de cara no només a les properes eleccions, però també sobre el futur d’Europa.

Per a moltes organitzacions juvenils, Europa és aquell cosí llunyà que sabem que existeix, però ens és difícil d’identificar-nos-hi, i menys encara pensar que hi podem fer alguna cosa. Massa gran, massa “institucional”, massa seriós, i per a moltes de nosaltres, massa lluny. Tot i això, Europa com a idea té moltes coses a oferir als joves, però sobretot, tenim moltes coses a dir. Seixanta-dos anys després de la seva creació, la Unió Europea és encara un projecte en construcció. Enmig de l’euro-escepticisme i la seva aparent crisi econòmica i institucional, crec que és la nostra responsabilitat, membres d’organitzacions juvenils, de promoure valors europeus, establir lligams i enfortir la solidaritat internacional amb les nostres entitats germanes. Això pot semblar irreal i abstracte, però de fet ja ho estem fent a les nostres organitzacions. Anem de campaments internacionals i intercanvis, participem en seminaris internacionals i promovem els valors de l’amistat i la pau a nivell local i global. El nostre model educatiu es basa en la participació, ciutadania, responsabilitat i transformació social; no són aquests els valors que Europa vol promoure i assolir?

Submit a Comment