Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Entrevista a Cecília Aranda (coordinadora a l’IFM Camp 2016)

Entrevista a Cecília Aranda (coordinadora a l’IFM Camp 2016)

“L’IFM Camp t’obre moltíssim, coneixes altres projectes i tornes més motivat per fer coses”

Autors: Roger Puig i Bruno de Fabriziis (Esplai SCV El Clot)

Cecília Aranda és monitora de l’esplai l’Eixam, de Rubí. Viu a Sant Cugat, té 20 anys i fa 4 que es monitora, es membre de la Comissió Internacional d’Esplac, estudía Educació Infantil i Ciències Polítiques, però no té cap intenció de ser consellera d’educació. Forma part del grup de treball que organitza l’IFM Camp 2016, el campament internacional que es celebrarà del 23 de juliol al 5 d’agost a Alemanya. Hi participaran unes 3.000 persones de diferents entitats juvenils d’Europa, Àsia, Àfrica i Sud-Amèrica. Entrevistem la Cecília per a què ens expliqui en què consisteix aquesta experiència. Podeu veure l’entrevista en vídeo o llegir la transcripció a sota.

Hola Cecília. Explica’ns quina tasca fas dins de l’Esplai, a Esplac i fora d’Esplac?

He estat monitora de l’Eixam de Rubí, he estat monitora de xics i Joves, però aquest any no porto cap grup per qüestions de la uni -faig dues carreres-… A vegades, no és gaire compatible. Participo de la comissió internacional des de fa molts anys i, fora d’Esplac, sóc membre del grup de treball que està organitzant el campament Internacional de la IFM del 2016 i m’encarrego de gestionar les organitzacions europees.

Què vol dir gestionar les organitzacions europees?

El grup de treball el formem una persona de cada regió. Som una persona d’Indonesia, una de Palestina, una de Brasil… Ens encarregem de què les organitzacions, en el meu cas, les europees, participin activament del campament, la preparació, que s’involucrin, que facin publicitat, que rebin la informació…

Has parlat d’organitzacions exteriors i has parlat de la IFM. Ens podríes explicar què és la IFM i quins avantatges creus que té que Esplac en formi part?

La IFM -que vol dir International Falcon Movement- és una organització paraigües que agrupa diferents organitzacions d’educació en el lleure d’arreu del món. És a dir, seria com un Esplac però a nivell global i mundial.

D’avantgatges n’hi ha moltíssims! Estàs compartint la tasca de transformacio social amb molta més gent i et fa veure que no som nosaltres soles fent tot això. A més, també et dóna l’oportunitat de participar en projectes com formacions, campaments, estades de voluntariat i moltes altres coses que són molt enriquidores i que et fan conèixer altres realitats i que molen.

Tu has pogut participar d’alguna daquestes activitats?

Sí, vaig participar al campament de l’IFM del 2010, el Train for change que va ser molt guai, i com a monitora he participat a la Winterschool, la Queer Easter, i la European Falcon Network. I no m’enrecordo de les altres…

Fiquem-nos en matèria: què és el campament de la IFM 2016?

L’últim com ja he dit va ser el 2010, cada cinc o sis anys, una o dues organitzacions de la IFM s’encarregen d’acollir un campament internacional. Aquest any ens acullen els Die Falken, que són l’organitzacio alemanya. El campament serà del 23 de juliol al 5 d’agost, a Baviera, al sud d’Alemanya. És un campament on totes les organtizacions de l’IFM hi estan convocades, que pretén convocar unes 3000 persones entre monitores i infants. O sigui, serà molt gran.

En què consistirà aquest campament? Com serà?

Pensa que és un campament on estàs dues setmanes amb joves i infants de totes les edats, de diferents cultures, i diferents realitats, compartint jocs i tallers, amb les nits a la vora del foc, compartint les batalletes i experiències, compartint altres projectes. Vindrà gent de Palestina, d’Indonèsia, de Sud-Amèrica… I és molt enriquidor; molt. Si algú esta pensant en portar el seu grup de joves, és una experiència que t’obre moltíssim i que et queda per sempre.

Per a totes aquelles persones que pensen que quan hi ha macro activitats, s’estressen perquè hi ha molta gent… Què els hi diries per tranquilitzar-los?

El campament està molt ben organitzat. Encara falten 2 anys i ja estem al peu del canó treballant-hi per a què surti bé.

Ja hi esteu treballant?

Clar! Des de l’estiu! L’IFM Camp 2016 estarà organitzant per diferents villages, que són com diferents mini-campaments dins del macro-campament d’unes 100 persones. Allà es procurarà que hi hagi representació de totes les àrees. Realment et relaciones molt amb la teva village, però totes les activitats són globals. Hi ha un planning diari que es va explicant i hi ha una persoma responsable de cada village. És un mètode que funciona bastant bé.

A més, jo recomano involcurar-se des del principi i, així, pots dir la teva. Pots dir: “Ei, aquestes cosses no m’agraden…” o proposar “Per què no funcionem així…?”. Si no, sempre és molt fàcil arribar allà i queixar-se de tot pero si t’involcures des del principi i sempre te’l pots fer més teu.

Ara que dius això d’involcurar-nos des del principi, quin paper poden tenir esplais, monitores i joves de cara no només al campament, sinó també la prèvia?

Ara mateix estem decidint les bases del campament: el programa base, com funcionaria democràticament, a nivell organitzatiu, i més endavant ens posarem a preparar el planning, les activitats, els tallers… I aixó sí que ho proposen les pròpies organitzacions. El que estem fent ara és que envio mails i pregunto, sobretot a la comissió internacional, com volen que funcionin els campaments. És el que estem mirant ara mateix. Si teniu alguna idea de com hauríem de funcionar, com s’haurien de transmetre les coses i després amb el tema d’activitats, totes són benvingudes. I si un grup de joves em diu “estem super motivats, coneixem un joc que ens agrada molt i volem fer-lo allà”, doncs s’incorpora dins del programa. Serà un programa molt ampli, amb moltíssimes activitats i totes seran benvingudes! Només m’heu denviar un mail [riu].

Hi haurà espai per a persones alliberades, hi haurà voluntàries a més de monitores?

Sé! Evidentment, si no teniu un grup de joves però voleu involcurar-vos a nivell personal, arribarà un punt en què buscarem voluntàries tant per la intendència com per portar tendes específiques. Als campaments de l’IFM sempre se sol possar una tenda més dedicada als aspectes de gènere i sexualitat, i d’altres dedicades a temes diversos… Necesitarem gent que sencarregi de ser cooridnador de village i aquestes persones poden ser motivats i motivades d’Esplac… Molaria que ho fossin, de fet.

Què hem de fer per participar?

Enviar-me un correu electrònic. Apunteu: Cecilia8ceci@gmail.com. Si no, des de la comissió internacional jo sempre estic allà i, si voleu participar, doncs endevant!

Hi ha alguna cosa que vulgis dir-nos per motivar-nos?

Doncs que no us ho perdeu, que és un campament genial, que fareu moltes amistats d’arreu del món! Després us retrobeu d’altres estius viatjant a cases de gent. És un campament que t’obre moltíssim, coneixes altres projectes i tornes més motivat per fer coses!

Molt bé. Moltes gràcies Cecilia i fins un altra!

 

Submit a Comment