Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

UNA FEMINISTA MAQUILLANT-SE! (I altres criatures màgiques que corren per l’esplai)

UNA FEMINISTA MAQUILLANT-SE! (I altres criatures màgiques que corren per l’esplai)
25-abril-2017

Escrit per Cèlia Nisarre, exmonitora de l’esplai Turons.

ATENCIÓ: Aquest no és un article sobre maquillar-se.si/maquillar-se.no o depilació.si/depilació.no !!! Tot i que trobo que és un debat molt interessant i que donaria per 1.000 articles més, aquest article que us presento va sobre els rols dels monitors i monitores de l’esplai envers l’ideari de l’entitat.

L’altre dia uns amics de l’equip de monitors organitzaven una festa “por todo lo alto” just el dissabte a la nit! Vam parlar-ho i, entre tot l’equip, vam considerar que el millor seria portar roba i, un cop acabada la reunió de valoració de la tarda, canviar-nos al local i així no perdre temps. En aquestes estàvem, 5 monitores maquillant-nos al lavabo de l’esplai quan va entrar un company i posant falsament veu d’alarmat va dir (dirigint-se a mi): Una feminista maquillant-se!

Certament, jo sóc feminista! El company que va dir la frase és feminista! Les companyes que van seguir maquillant-se al meu voltant són feministes! Crec que no hi ha cap monitor o monitora de la meva entitat que no es consideri feminista i que és una cosa totalment superada com esplai però… em va fer pensar: jo represento més (o millor) el feminisme que la resta de l’equip? Per què? Què he fet per ser nomenada la “monitora feminista”?

Hi he estat donant moltes voltes i crec que el que va fer aflorar la broma del meu amic és quelcom extrapolable a molts altres conceptes que incloem i defensem en el nostre ideari. Qui no ha sentit en el context de l’esplai coses similars a:

  • (Dirigit al monitor/a anticapitalista) Molt anticapitalista però les bambes Nike sí que les portes!
  • (Dirigit al monitor/a vegetarià) Segur que les patates del McDonalds porten animals morts (a l’oli o a la massa o per algun lloc) i bé que te les menges.
  • (Dirigit al monitor/a més conscienciat amb l’antiracisme) Però si tu també fas acudits sobre xinesos i negres!
  • (Dirigit al monitor/a més conscienciat amb el medi ambient) Què, avui no reciclem?

De tots els idearis d’esplai que he vist (que per sort o per desgràcia no són pocs), no recordo haver llegit mai que es defensessin termes com: sexisme, racisme, contaminació… Al contrari! Si una cosa tenim, és que deixem ben clareta tota una llista de conceptes sota els quals diem que emmarquem la nostra tasca educativa: LAICS, PROGRESSISTES, FEMINISTES, ECOLOGISTES, NO CONSUMISTES (aquí fins i tot alguns s’arrisquen i posen ANTICAPITALISTES), ANTIRACISTES… I un llarg etc.

I doncs, si són temes que defensem a nivell d’esplai, per què aquests personalismes? Per què hi ha persones a qui se’ls dóna (o castiga) amb el rol d’abanderat de la causa X? Per què sembla que cadascú té una lluita monotemàtica?

He estat reflexionant al voltant de totes aquestes preguntes i m’he adonat que podria tractar-se d’un error a l’hora de treballar l’ideari de l’entitat amb l’equip de monitors i monitores que l’han de materialitzar. En aquest context se’m plantegen dos possibles escenaris:

ESCENARI 1: No hem aconseguit que les monis es creguin al 100% tot el que diem en aquest document.

ESCENARI 2: A l’ideari diem més del que hauríem de dir, i després tot queda en paraules buides que s’emporta el vent.

Com que sóc una mica utòpica, idealista i ingènua vull creure que es tracta de la primera opció i que podem canviar aquestes dinàmiques autodestructives de la transformació! Com? Aquí no crec que pugui donar fórmules màgiques ni inventar la sopa d’all. Crec que simplement hem de trobar espais per qüestionar-nos l’ideari de la nostra entitat amb tot l’equip de monis. I sí, dic qüestionar-nos perquè crec que aquest document ha de ser quelcom que contruïm, refem, modifiquem i replantegem plegades, fins aconseguir un text que ens representi realment!

Siguem realistes, demanem l’impossible! Jo no vull ser la monitora feminista, vull ser d’un esplai feminista. I no vull que la meva entitat sigui feminista perquè ho dic jo (la pesada de torn en aquests temes), vull que ho sigui perquè així ho ha decidit l’equip de monitores. Un equip que realment es creu el terme i el què suposa en el seu dia a dia!!!

Submit a Comment