Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Pessigolles

Pessigolles

Autores: Tània Balmes i Alba Vizcaíno

La darrera nit, tot de papallones l’havien envaït de pessigolles sota el ventre. – Iaia, i perquè somrius?

Aquesta és la frase que podreu trobar a la contraportada d’un conte que fa olor de pastís de xocolata, amb unes il·ustracions acurades, divertides i amb molts colors que ens conviden a endinsar-nos en un moment de la vida de l’Ira, la protagonista. L’Ira viurà una inoblidalble experiència màgica i, amb l’ajuda de la seva àvia, podrà posar-li nom i entendre que és el que ha viscut.

Pessigolles, així és com es diu aquest conte. És una eina excel·lent per treballar la sexualitat i parlar de sexe amb els i les més petites de l’esplai.

“La sexualitat ens acompanya des de ben petites, per les diferents etapes de la nostra vida. És una font d’aprenentatge i un camp replet d’experiències molt valuoses per al nostre coneixement. Tot i que a voltes ens pot ser difícil parlar amb les criatures de la seva sexualitat, els seus desitjos i les seves fantasies, contribueix a un desenvolupament saludable i integral. Com a persones adultes, és important promoure una lliure recerca i experimentació amb el cos, i ampliar l’imaginari entorn de la sexualitat”. Aquesta és la ressenya que en fan les autores (Alba Barbé i Sara Carro) i una molt bona reflexió per donar-hi voltes. I si mirem cap a l’esplai, d’això n’estem convençuts i convençudes?

M’atreviria a dir que la majoria de nosaltres quan portem grups d’adolescents i joves, fàcilment se’ns acudeix programar una activitat relacionada amb la sexualitat o bé en parlarem en algun moment del curs. En canvi, quan portem el grup dels infants més petits, aquests pensaments ja no flueixen amb tanta facilitat. Ens sorgeixen moltíssims dubtes, parlar de sexe té edat? Estan preparats? Què diran les famílies? Ho sabré fer bé? Entendran el que els diré? Algú altre ho ha fet abans? Què és el que coneixen?

Però tot i així és moment de deixar enrere aquestes pors i convèncer-nos que és una manera de promoure la salut i fer que els infants creixin com a persones lliures.

Una bona manera és buscar eines i recursos que ens ajudin a orientar la nostra activitat i a guiar de quina manera i de què parlarem. I què millor que un conte que explica les coses amb una mirada infantil i que ens convida a mullar-nos i explicar les coses pel seu nom. Pot ser un bon inici (o final) per una activitat dirigida al grup dels infants més petits de l’esplai.

I es per això que us animem a que us el llegiu i l’utilitzeu, però sobretot que aneu més enllà. Segur que hi ha mil recursos eines i temàtiques que no hem descobert. Aquest és un dels nostres granets de sorra, però de segur que entre tots i totes farem un bon rebost per treballar aquest i molts d’altres temes.

Us deixem aquí la seva versió digital, gaudiu-lo!

Submit a Comment