Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

L’esplai és una manera de canviar el món

L’esplai és una manera de canviar el món

Autor: Equip de Direcció d’Esplais Catalans

Fa molts anys que parlem de participació infantil i juvenil a l’esplai. Cada any moltes de nosaltres ens formem per poder-ho treballar amb els nostres infants i joves i cada any aconseguim que aquests siguin més protagonistes de la seva educació.

A Esplais Catalans hem apostat molt perquè la participació no sigui només a l’esplai, sinó que sigui també a Esplac. Intentem que, cada dia més, totes puguem participar de les decisions que es prenen i de les activitats que s’organitzen. Ho vam fer amb l’Esplaiada de fa tres anys i vam seguir a la Monifesta’t del curs passat.

Però l’objectiu que ens vam plantejar en organitzar l’Esplaiada 2015 a Llagostera anava molt més enllà. Després d’elaborar el Pla Estratègic i volent aprofundir en la participació ens vam proposar organitzar una Esplaiada on, no només les monitores i monitors formessin part de l’organització, sinó que els infants i joves fossin els autèntics protagonistes. Una Esplaiada on, tant en la preparació prèvia com en el desenvolupament, ells i elles poguessin decidir què volien fer.

Ha sigut realment difícil. La participació requereix temps, implicació, voluntat, dedicació… Un seguit d’elements que costen de trobar i, molt sovint, de gestionar. Però ara que ja s’ha acabat l’Esplaiada i n’hem fet les valoracions, podem dir que ha estat tot un èxit.

Hem fet una activitat amb més de dues mil persones, amb activitats, rues, un acte reivindicatiu… Tot un èxit en nombre de participants que demostra que cada dia som més els infants, joves i monis que estem convençudes que l’esplai és una manera de transformar el món.

I hem fet encara més: hem aconseguit recollir moltes propostes d’infants i joves d’esplais de tota Catalunya que s’han dut a la pràctica, en alguns casos fins i tot han pogut participar d’organitzar les activitats. I, a més, hem aconseguit que infants i joves poguessin escollir les activitats en què volien participar.

Encara ens queda molt camí per recórrer; segurament això ha estat només un tast. Ens hem equivocat molts cops i hi ha moltes coses que podríem haver aconseguit que sortissin millor. Mirant enrere, trobarem un munt de maneres que ens haurien apropat mot més a una participació plena dels infants i joves. Però vindran més Esplaiades i tindrem més oportunitats per tornar-ho a fer millor.

Ara hem començat un camí. Cada cop som més les monitores i monitors, infants i joves que sabem que és a partir de la nostra participació que canviem les coses.

Aquest cop hem demostrat que som moltes i que cada cop som més. Hem demostrat que la participació no té fronteres, que no només es dóna a l’assemblea de l’esplai o dins del grup d’infants.

Seguirem millorant i lluitant per aconseguir-ho, però ara podem cridar que #tenim veu i que, dia a dia, transformem el món!

 

Submit a Comment