Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Entrevista al grup Xiula (autors de la cançó de l’Esplaiada 2015)

Entrevista al grup Xiula (autors de la cançó de l’Esplaiada 2015)

“La cançó Tenim veu va néixer canyera, viva, com un crit, un clam”

Autor: Víctor Yustres

1. Quina és la vostra relació amb l’esplai? Heu anat a un esplai o a un cau?

Hem tingut relació amb el lleure des de menuts. L’Adri i el Jan anàvem al Cau i el Rikki i el Marc a l’esplai, així que estem equilibrats. Ambdós espais han estat la nostra escola de vida i d’aquí hem après gran part dels valors que transmetem a l’espectacle. També hem après a gaudir cantant amb els altres, a agafar una guitarra i passar-nos hores i hores cantant i ballant, fent veus i rient.

2. Quin record teniu d’aquella època? Què és el que més us motivava de l’esplai/cau?

En tenim un record molt entranyable i viu. El que més ens motivava eren els campaments. Vam créixer descobrint el món amb les mans, experimentant, gaudint realitzant projectes on érem els protagonistes, on se’ns escoltava i on podíem tenir a prop caps i monitors que ens estimaven i ens ensenyaven a estimar. Estimar és el més important en l’educació. Al cau i a l’esplai hem tingut l’oportunitat de ser nosaltres mateixos i que se’ns valores per això. Aquesta experiència es grava i no se’ns ha esborrat mai.

3. El vostre grup, Xiula, és un grup d’animació infantil per infants i grans. Com va sorgir la idea de crear-lo?

Veníem de fer espectacles de clown, animacions infantils i cercaviles, una època de molts aprenentatges i molt ritme i de poca concreció, d’això ja fa 13 anys. Així un dia vam decidir crear un grup on féssim una sola cosa ben feta i el que realment ens movia era la música. Així vam crear Xiula, que té l’esperit de banda musical i l’estil de l’animació musical. Hem trobat el que ens mou, a base de molta dedicació i experimentació.

4. En general, feu cançons reivindicatives i sobre els drets dels infants i la seva participació. Quin missatge voleu transmetre amb les vostres lletres als infants?

Volem tractar les coses magnífiques, les oportunitats, els regals que et porta la vida i també els dubtes, els problemes i les dificultats que et porta la mateixa vida. Darrere de cada lletra hi ha un sol missatge. La vida et porta coses fantàstiques i també dificultats: cal entomar-ho tot amb alegria. Agafar el que la vida et porta amb alegria i poder-ho celebrar i enfrontar les dificultats i els problemes amb la mateixa alegria i celebració, i si cal deixar anar alguna cosa poder-ho fer també amb alegria. Xiular és el símbol d’aquest acte. Xiular davant les oportunitats i xiular davant les dificultats. Xiular ens fa presents en el món, xiulem per expressar emocions, i xiulem també a les pors i les tristeses. Xiulem per queixar-nos o per avisar a un amic perquè el necessitem.

Volem viure els valors i sempre diem que no cantem per cantar, volem cantar amb contingut, per estar presents amb el que ens agrada del món i el que ens disgusta. Confiem en el sentit de l’humor.

“El lleure és una arma carregada de futur”

5. La vostra filosofia implica educar a través de la música?

Ho estem descobrint. I ens queda tant camí. La realitat amb Xiula ens ha anat portant a pobles, entitats, festes, i sobretot amb persones que ens han ensenyat a viure l’educació des de la música. Creiem en el poder de l’educació i en el poder de la música. Però en aquest sentit no ens inventem res, senzillament ho vivim.

6. Heu creat la cançó de l’Esplaiada d’enguany: “Tenim veu”. Com vau inspirar-vos per compondre-la?

La inspiració és una cosa curiosa. Apareix a base de molt treballar. La cançó de l’Espaiada neix dels valors que ens ha transmès Esplac i que ens han ressonat amb la nostra experiència en el lleure. Així doncs va néixer canyera, viva, com un crit, un clam. Suposo que ens va inspirar el fet d’imaginar-nos la quantitat d’infants i joves que creen aquest fabulós món, dia a dia, dissabte a dissabte, campament a campament. El sentiment de grup, el compromís, la vivència, els somnis.

7. A l’Esplaiada cantareu davant de 2.500 infants i joves monitors. Què espereu que passi en la vostra actuació?

Esperem contagiar-nos de l’energia que poden arribar a desprendre 2500 persones. Ens fa nervis i molta emoció. Esperem estar tan presents com puguem i esperem donar el màxim perquè el clam se senti a la lluna.

8. Per acabar: digueu-nos una frase per definir la vostra visió de l’esplai i l’educació en el lleure.

Reformulant a Celaya: el lleure és uan arma carregada de futur.

Submit a Comment