Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Els infants de Sallent agafen el timó del Carnaval Infantil

Els infants de Sallent agafen el timó del Carnaval Infantil

Si algú ha visitat Sallent, ens recordarà com un poble tranquil i calmat. Ple de vida, sí. Però vida de poble, d’aquella que et passes les tardes a la plaça veient com els avis i àvies passegen o com els infants juguen. Tot això, però, es transforma durant set dies l’any, només set dies: els dies que dura el Carnaval més animal de la Catalunya Central! Durant una setmana, Sallent s’omple de colors, de barrets, de música i de festa.

Els infants de Sallent sempre havien tingut una tarda on el Carnaval era fet especialment per a ells i elles. Però aquest any, tant El Carrilet (entitat organitzadora del carnaval), com els i les monis de l’Agrupament Roques Albes (que organitzem el Carnaval Infantil), vam creure que amb una tarda no n’hi havia prou. I tampoc n’hi havia prou que un grup de joves organitzéssim una festa per infants. A partir d’aquí va néixer el projecte del Mini-Carrilet amb la intenció d’arrelar la festa des dels infants.

L’objectiu era clar: crear un innovador carnaval infantil fet pels propis infants i que formessin part de l’organització del seu dia, per així, potenciar la festa i que la sentissin més pròpia.

En paper tot era molt bonic, però la metodologia ja era una altra historia. Després de diverses reunions internes entre les dues entitats impulsores es va començar a posar en marxa el projecte.

  • Primer es van fer reunions amb la direcció de les dues escoles de Sallent per a presentar el projecte i que ens donessin via lliure. Vam establir un vincle de proximitat amb elles i, d’aquesta manera, teníem contacte directe amb tots els infants del poble per a poder animar-los a formar part del Mini-Carrilet. Perquè sense els infants, aquest projecte no tenia sentit.
  • El següent pas va ser visitar totes les classes dels cursos de primer fins a sisè de les escoles per a presentar el vídeo informatiu dels actes del Carnaval, que havíem gravat amb els infants i joves de l’esplai. Al mateix temps, aprofitàvem per animar-los a formar part de l’organització del seu dia i fer dibuixos sobre el carnaval i, segons l’edat, respondre una pregunta relacionada amb el carnaval que volien. Aquests dibuixos i escrits van servir per a reunir idees del que els agradaria que hi hagués al Carnaval Infantil.
  • Es van fer tres reunions del Mini-Carrilet, on van acudir aquells nens i nenes amb ganes d’emprendre aquest nou repte amb nosaltres. Volien que l’arribada del Pollanstrunsky (el rei del Carnaval Infantil) fos en globus aerostàtic, que hi hagués la xaranga de l’Escola de Música de Sallent durant la rua, que hi hagués tallers i jocs, també el gegant Maqui i que es fes un dinar popular a la plaça. No tant sols van decidir què fer, sinó també van ser ells qui van pensar com fer-ho i es van repartir tasques per contactar amb les persones responsables, explicar la proposta i dur a terme les seves idees.

Així doncs, agafant com a base la participació infantil i amb l’ajuda justa donada per les monitores, es van autoorganitzar i van fer realitat allò que volien fer, durant tot un dia sencer. I així va ser com un grup de 26 nens i nenes, de 6 a 12 anys, van crear un Mini-Carrilet cohesionat, compromès i amb moltes ganes de preparar tot un dia de festa per a ells i elles.

Un carnaval d’èxit

Tot el dia va anar rodat, va ser un èxit de participació en els diferents actes del dia. Va fer un sol espatarrant i els petits carnavalerus s’ho van passar molt i molt bé! Els infants de Sallent estaven orgullosos de ser els protagonistes del carnaval i tenir actes al seu gust, i les monitores de l’esplai i els integrants del Carrilet estàvem emocionats de veure la canalla gaudir tant.

Passats uns dies i altre vegada amb els peus a terra, des de les dues entitats es valora molt positivament el fet de que els mateixos infants organitzin el seu dia. Ells saben què els agrada i què volen fer, no tenia molt sentit que nosaltres ho preparéssim quan son ells qui en son els protagonistes i a qui va dirigit el Carnaval Infantil, i els infants també hi estaven d’acord. D’aquesta manera participen activament en el projecte, aprenen a organitzar-se i alhora se senten la festa del carnaval més pròpia.

Així que animem a tothom a donar més oportunitats als infants per  organitzar-se, a fer reunions i a debatre el que volen, per què i com realitzar-ho. És molt gratificant per a ells i així potenciem aquells objectius dels que tant parlem.

*Esdeveniment del FB on es feia difusió del projecte i de com evolucionava

Submit a Comment