Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Comunicació i xarxes socials. Prioritat política d’Esplais Catalans

Comunicació i xarxes socials. Prioritat política d’Esplais Catalans

Autor: Jordi Crisol, Vicepresident d’Esplais Catalans

Ordenar les idees després del llançament oficial de la revista digital SomEsplai.Cat per aportar una reflexió al voltant de l’ús de les xarxes socials com a element estratègic per al desenvolupament i creixement d’Esplais Catalans els darrers anys se’m fa difícil.

Reflexionaré sobre dos conceptes que crec que us poden semblar interessants; l’aposta política per la comunicació on-line i el paper clau de la comunicació en la defensa del model d’esplai associatiu i voluntari.

La comunicació i les xarxes com a prioritat política de l’entitat

Dotar les estructures polítiques i tècniques de l’entitat de poder comunicatiu és un acció que avui és essencial per poder transmetre tot allò que volem. I no parlo de recursos econòmics, sinó de poder comunicatiu real. Per Esplais Catalans , avui es prioritari que tot allò que es faci es comuniqui en primera persona i gairebé en temps real aprofitant l’oportunitat que ens han donat l’auge de les xarxes socials. És i ha sigut important que tots els dirigents d’Esplais Catalans que tenen capacitat d’acció política (com a associació), ja siguin els membres dels Equips Generals de Sector (EGS), Esplais i Equip de Direcció se sentin legitimats per parlar en primera persona a les xarxes socials de tot allò que fan per l’Associació. D’aquí en surt una aposta forta que ha esdevingut capdavantera en l’ús de Twitter. A dia d’avui, tots els membres de l’Equip de Direcció, gairebé tots els EGS i bastants esplais utilitzen de forma regular i intensiva aquesta plataforma per donar a conèixer la seva tasca i la seva persona.

A tot això, però, cal puntualitzar que tota la feina que s’està realitzant des de comunicació a Esplais Catalans no es podria fer si la veritable tasca dels esplais, monitors, monitores i dirigents de l’entitat no fos efectiva i rellevant. Per mi, a dia d’avui a Esplais Catalans, la comunicació és un complement (molt important i amb un pes polític significatiu) de la feina ben feta.

Internacionalisme i model d’esplai: comunicació.

A l'esplai ens agrada volar

A l’Esplai en agrada volar!. Segurament, en Jordi Miralles, de la Fundació Terra va posar el crit al cel quan va veure aquest eslògan de la campanya Tria l’Esplai. #xist.

Sempre he pensat, tot i que gairebé mai ho he verbalitzat en el si de l’Equip de Direcció que la comunicació és intrínseca a l’Internacionalisme com a valor. A Esplais Catalans entenem l’internacionalisme com la capacitat de mirar cap enfora, de treballar en xarxa i compartir experiències deixant en segon terme el significat socio-polític del concepte. Treballar amb les entitats del poble o barri, per nosaltres ja és internacionalisme. El cas és que per treballar en xarxa més enllà del que podríem denominar el nostre entorn més proper, hem de ser reconeguts, i la comunicació i les xarxes socials, avui, a Esplais Catalans estan jugant un paper capdavanter en aquest sentit. En els darrers anys, sense dubte, la presència d’Esplais Catalans a la xarxa ha ajudat a que la societat, i segurament associacions amb les que avui treballem, com l’IFM-SEI estiguin al cas a temps real del tot allò que fem per molts quilometres de distància que ens separin. També en sentit contrari; que els dirigents de l’associació puguin ser presents a diferents espais d’interlocució europea o mundial pel que fa a associacionisme i retransmetre-ho en directe a través de Twitter, o penjar un article a la revista, fa que monitors, monitores, EGS i socis estiguin al cas de l’activitat política de l’entitat i se la facin seva.

Un dels objectius polítics dels darrers anys ha estat i seguirà sent la defensa i viabilitat del model d’esplai associatiu i voluntari que algunes organitzacions del tercer sector han intentat posar en dubte, en detriment d’opcions professionalitzades de lleure educatiu. Opcions i serveis no menys importants, però que no poden anomenar-se esplai. Seria trair a la tradició associativa i democràtica del nostre país. I en aquest ambiciós objectiu la comunicació i les xarxes socials han jugat un paper totalment rellevant.

El projecte Tria l’Esplai, neix amb la voluntat de reivindicar l’esplai associatiu i voluntari. D’aquí en neix un blog col·laboratiu on monitores, monitors, dirigents d’Esplais Catalans i sòcies i socis expliquen a la xarxa la seva experiència associativa a l’esplai. Aquesta plataforma va esdevenir, ben aviat, un pol d’atracció de visites al web i als perfils corporatius de l’entitat. Molt lligat a la reivindicació d’un discurs propi pel que fa al model d’esplai, va arrencar el treball per a la trobada de monitores i monitors d’Esplais Catalans, amb l’#energiadelesplai com a lema.

Lema que es fa trending tòpic a Twitter durant el cap de setmana de la trobada i que al cap d’uns mesos, esdevé a efectes pràctics i de manera natural un lema: L’energia de l’esplai som nosaltres! Ila trobada general del 2013, L’Esplaiada, consolida el discurs amb un missatge clau: L’Energia de l’esplai al món.

Arribats fins aquí, el blog col·laboratiu funciona gairebé de manera espontània, i es reben periòdicament diferents articles de monitors, monitors i col·laboradors que fan del Trialesplai.cat un blog viu i amb força trànsit. Aquest fet ens fa plantejar que potser seria el moment de reprendre la revista d’Esplais Catalans (El Tercer Segona) aturada des del 2010.

Neix així, una nova revista digital que fa confluir el Tercer Segona i el Tria l’Esplai, on esteu llegint aquest article. Una revista digital amb un alt contingut polític, que consolida i reivindica que els esplais catalans #somesplai. Que l’esplai només es pot entendre des de la vessant associativa i voluntària.

Submit a Comment