Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

A Sants-Montjuïc, conreem educació

A Sants-Montjuïc, conreem educació

Autor: Martí Odriozola, monitor de l’Esplai Turons.

Era el seu dia i ho fèiem en la seva defensa, hi érem tots i ens volíem conèixer, conservàvem il·lusió i teníem barris i infants. La recepta hi era, les ganes també i vam decidir donar-li forma. Parlo del SembraLleure, una activitat organitzada per la Federació d’Esplais i Caus de Sants-Montjuïc (ECSM), que es va desenvolupar el dissabte 19 de novembre per commemorar el Dia Internacional dels Drets dels Infants, i en la qual participen 3 esplais d’Esplac d’aquest barri: Turons, Espurna i La Lluna.

Va ser una festa amb l’objectiu de visualitzar el poder de l’educació en el lleure i fer palès l’arrelament dels esplais i els caus als nostres barris. El canal per fer-ho possible va ser una gran gimcana que va tenir en el carrer la seva màxima expressió. El carrer, com a tradició, l’únic que és nostre i del que podem gaudir. Dividits en grups d’edat, però fomentant la relació i cooperació entre tots ells i elles, els infants van omplir els carrers tot viatjant a través de diferents jocs i proves, amb l’únic objectiu de divertir-se. Un cop acabaven l’activitat, llegien un fragment d’un breu conte vinculat amb el dret a l’educació dels infants per tal que també ells prenguessin consciència social com a protagonistes de l’aventura.

En una jornada com aquesta, els esforços es van sumar: monitors, monitores, caps i quel·les es van agafar de la mà i van multiplicar el seu potencial. Alhora, infants que no es coneixien van col·laborar entre ells i van remar en la mateixa direcció. I aquesta va ser, en bona part, la màgia del SembraLleure. Diferents entitats, diverses posicions i variades maneres de veure el món van convergir en un punt en comú: l’educació en el lleure. I a partir d’aquí vam treure suc a tot el que sabem fer.

Podem entrar a debatre aspectes organitzatius o d’entesa interna, però en aquests casos la logística és el de menys. El que de veritat importa és el gaudi dels infants i joves i la cohesió entre tots els que estem dalt del vaixell d’algun esplai o cau de Sants-Montjuïc. Tots ens vam trobar, ens vam conèixer i vam compartir una bona experiència; i és això amb el que ens hem de quedar.

Però, al final, el SembraLleure és el reflex puntual d’una activitat que desenvolupem al llarg de tot l’any. Perquè el fet de conrear l’educació en el lleure no és flor d’un dia; no es tracta de regar la planta només quan ens convé o quan les commemoracions del calendari ens ho recomanen. Es tracta de fer-ho dia a dia, pas a pas, per convertir un cactus esquifit en un bonsai robust. És per això que iniciatives com aquestes ajuden a fer créixer i mantenir sa un bosc de vegetació que arrela amb valors. Però aquestes activitats no poden ser oasis aïllats.

El SembraLleure és només una parada més del viatge educatiu que al llarg del curs emprenem amb empenta i il·lusió els educadors que formem part d’ECSM. Un cop la locomotora ja ha tornat a engegar, toca recollir el que hem après, guardar-ho a la motxilla de l’experiència i seguir la marxa.
Pròxima estació: AcampaSants!

Continuarà…

Submit a Comment