Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

L’oasi adole

L’oasi adole

Autora: Silvia Luque Delgado
Institut d’Anàlisi Social i Polítiques Públiques
Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia

Els propis adolescents ja han incorporat que la seva condició és complexa, intensa, i que es caracteritza per l’experimentació i per la necessitat de viure amb intensitat. De la mateixa manera que no hi ha una única manera de ser adult o jove, les adolescències són heterogènies, i fins i tot potser més que en d’altres etapes de la vida, les diferents formes de viure l’adolescència o “les adolescències” (com les anomena el psicòleg Jaume Funes) són el producte dels ambients creats per les persones que els envolten. Així, climes en els que es concentren diversitat de perfils, que permeten la diferenciació, que promouen l’experimentació i la descoberta són els climes idonis perquè els adolescents campin feliços! És per això que els esplais són Oasis pels Adoles, doncs precisament els esplais es caracteritzen per bona part d’allò que els adolescents busquen: possibilitats d’experimentació, joves-adults que els escolten i no els sancionen contínuament, altres adolescents diferents dels que es troben a l’institut, amics! espais de presa de decisió i de presa de responsabilitat…t’ho miris per on t’ho miris, l’esplai és un món paral·lel a la realitat quotidiana de l’adolescent, és l’altra dimensió.

Ho diu la teoria i ho corroboren els números. Segons l’estudi que vam realitzar als esplais d’Esplac al llarg del 2010, un de cada 3 associats són adolescents entre 12 i 17 anys. Pel que fa al seu paper a l’esplai, la seva participació es va ampliant respecte etapes anteriors i són proporcionalment més els grups d’adolescents que els de xics i mitjans, en els que els propis participants decideixen què volen fer, com ho volen fer, prenen responsabilitats en la realització de l’activitat i les avaluen.

Moltes vegades ens fa l’efecte que els esplais tenen unes maneres de fer molt adequades als petits i poc adaptades a les necessitats dels adolescents. Jo discrepo, els esplais són espais privilegiats on els adolescents poden trobar resposta a les seves inquietuds, sempre i quan siguem capaços de mantenir l’esperit de que siguin veritables espais de llibertat. Si tens un adole prop teu, anima’l a anar a l’esplai, no se’n penedirà!

Submit a Comment