Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Entrevista a Bet Bayó, EVS voluntària a l’IFM-SEI

Entrevista a Bet Bayó, EVS voluntària a l’IFM-SEI

“L’IFM ofereix oportunitats per participar no només d’activitats com l’IFM Camp o seminaris de formació de monis, sinó que també permet participar de projectes que defineixen el discurs polític de l’entitat i creen recursos útils per treballar diversos temes a l’esplai”

Autors: Irene Asensio i Víctor Yustres.

La Bet Bayó és ex moni de l’esplai Boix (sector Barcelona), té 24 anys i actualment és membre del Casal de Joves Queix. Forma part, a més, de la comissió internacional d’Esplac. El seu interès per l’internacionalisme l’ha portat a participar en diverses formacions internacionals i ha representat a Esplac a través de la comissió en diferents projectes de l’IFM-SEI. Actualment inicia el seu voluntariat a l’oficina de l’Internatinal Falcon Movement a Brusel·les, que ha de durar tot el curs, temps que dedicarà a assistir la nova secretaria general, Carly Walker-Dawson, en els diferents projectes que hi ha engegats, especialment en el projecte On the MoveParlem amb ella per a que ens expliqui més sobre aquesta experiència que tot just comença:

Quant de temps fa que estàs vinculada a l’esplai i a Esplac?

A l’esplai una mica des que vaig néixer: les meves germanes hi anaven, i jo hi apareixia de tant en tant. Vaig començar a anar-hi regularment amb 6 anys i allà vaig seguir fins els 18, quan vaig passar a ser moni durant 4 anys. Al segon any de monitora vaig anar al meu primer seminari amb l’IFM-SEI: el Rainbow Resources. Es tractava d’una formació en recursos per treballar temes de gènere i sexualitat amb infants. Aquell any també vaig començar a anar a reunions del sector Barcelona. I així he continuat vinculada i participant a la comissió Internacional i al sector.

Què t’ha mogut a fer un pas endavant i proposar-te fer un voluntariat SVE amb l’IFM-SEI?

Ja fa dos anys que no sóc monitora, però continuo involucrada a Esplac i a la comissió internacional. Les que hem estat a alguna activitat internacional coneixem bé aquest cuquet de l’internacionalisme que, un cop et pica, allà es queda. Quan vaig veure la convocatòria per fer un voluntariat a l’IFM-SEI, vaig decidir que era un molt bon moment per estar involucrada d’una manera molt constant i en una posició en la qual sento que puc aportar molt, però en la qual també podré aprendre molt.

Quines són les tasques que realitzes com a EVS a l’International Falcon Mouvement?

Ara porto tres setmanetes aquí i la secretaria general, la Carly, també, així que les dues primeres setmanes van ser, bàsicament, de traspàs. M’encarrego de dinamitzar la web i les xarxes socials, fer traduccions al castellà, preparar la informació i aspectes tècnics per als seminaris internacionals, organitzar fotos… Ser EVS és també un procés educatiu, per tant la idea és que més endavant també prepari tallers i formacions pels seminaris que fem. Les meves tasques aniran canviant també conforme als meus interessos i habilitats.

Una de les teves majors implicacions a Esplac ha estat a la comissió internacional. Què és allò que més destacaries del treball d’aquesta comissió?

Crec que una de les gran lluites és l’internacionalisme. Allò que nosaltres fem a l’esplai i a Esplac, no afecta només al nostre barri, poble o a Catalunya, sinó que és una lluita compartida en moltes parts del món, amb els mateixos valors i mètodes similars. Hi ha organitzacions més o menys semblants als esplais, però totes fan la seva lluita. La comissió és l’espai per fer que allò que vius quan vas a un seminari, campament internacional o formació de monis no es quedi a nivell individual, sinó que també repercuteixi en els altres esplais. Un espai on crear nous projectes.

Esplac formem part de l’IFM-SEI des de 1986. Què creus que ens aporta l’IFM als esplais?

Crec que ens aporta moltes oportunitats, i crec que no les aprofitem suficient. L’IFM ofereix oportunitats per participar no només d’activitats com l’IFM Camp o seminaris de formació de monis, sinó que també permet participar de projectes que defineixen el discurs polític de l’entitat i que creen recursos per treballar diversos temes a l’esplai. En gran part dels projectes que ara mateix té en actiu l’IFM-SEI hi ha alguna persona d’Esplac. Això fa que poguem dir la nostra en una plataforma a nivell mundial. A més, la nostra opinió s’escolta molt.

Un dels projectes que treballaràs més intensament serà l’On the Move. Ens podries explicar quins són els objectius d’aquest programa?

És un projecte global que parla sobre migració i moviment de les persones que durarà dos anys. Té com a gran objectiu crear i enfortir les xarxes regionals d’Àfrica i Llatinoamèrica. El projecte va començar aquest estiu al campament de l’IFM-SEI, on es va fer una sessió amb representants de les entitas que en formen part per presentar el projecte i veure les expectatives de cadascuna. La següent activitat és una trobada, anomanda Expert Meeting a Barcelona, on es parlarà en profunditat sobre la realitat de les persones refugiades. La següent trobada serà al febrer a Recife per aprofundir sobre els visats i, finalment, la tercera trobada es durà a terme a Viena per debatre sobre la mobilitat de joves voluntaris. També es faran trobades a Àfrica i a Llatinoamèrica per impulsar les xarxes regionals en aquestes dues zones.

Ja per acabar: quin missatge vols donar als esplais que volen treballar l’internacionalisme?

No us espanteu si us sembla que és un tema complicat que pugui semblar. A vegades cal molta feina de preparació (marxar lluny de casa, fer servir altres llengües…), però val 100% la pena. Guanyes molt, tant en el procés previ, com durant l’experiència i després. No dubteu en demanar ajuda a la comissió internacional, segur que trobareu gent més que disposada a donar-vos un cop de mà per aprofundir en les activitats internacionals!

Submit a Comment