Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Triangle Jove

Triangle Jove

Autor: Sergi Contreras (@sergicontreras)

Des del passat mes de març Esplais Catalans hem renovat el nostre compromís amb els consells de joventut, en aquesta ocasió des del patronat de la Fundació Triangle Jove, en representació del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC).

La Fundació Triangle Jove és l’entitat que dóna estabilitat i suport al projecte que des de fa anys lideren els consells de joventut de Catalunya, del País Valencià i de les Illes Balears. Els seus objectius són la promoció de la participació i l’associacionisme juvenil i el model de participació dels consells de joventut tant a nivell autonòmic com a nivell local. També és l’espai per a impulsar la creació de xarxa i la cooperació entre les entitats juvenils dels tres territoris de parla catalana.

En els darrers anys la Fundació ha anat agafant rellevància degut als contexts de retallades que hi ha hagut en el finançament dels consells de joventut i els atacs que han rebut per part dels seus governs autonòmics els consells del País Valencià i sobretot el de les Illes, que ha acabat sent suprimit. La Fundació ha estat l’eina per assegurar part de l’activitat dels tres consells.

Però el projecte més engrescador que té entre mans el Triangle Jove és la unió de les xarxes de consells locals de joventut dels tres territoris. Aquest és el projecte més estratègic dels consells de joventut, estendre el model de participació juvenil al nivell local. La Fundació ha de ser l’eina de suport que ha d’acompanyar aquest procés.

Els consells locals de joventut són els espais a nivell local o comarcal que formen les associacions juvenils de la població, independents dels ajuntaments i de la resta d’administracions, i que representen la pluralitat dels joves associats del territori. Els seus objectius són la creació d’espais de cooperació entre les diferents entitats de la població, promoure el treball en xarxa i representar les persones joves de la seva població davant les administracions, però també en el nivell nacional en espais com els consells de joventut a nivell autonòmic.

És important per a l’associacionisme juvenil teixir una densa xarxa de consells locals de joventut en el territori per molts motius, entre altres per enfortir el conjunt del moviment associatiu del país, per conèixer de més a prop la realitat tant de les persones joves com la realitat associativa dels diferents territoris, per canalitzar la participació a nivell autonòmic de les associacions juvenils de nivell local que no estan organitzades en federacions o entitats autonòmiques i/o nacionals. També per representar a les persones joves davant els ajuntaments i incidir col•lectivament en les polítiques públiques que fan les diferents administracions locals i comarcals, responsables en bona part de l’execució de les polítiques de joventut al nostre país.

En definitiva, els consells són una peça més dels espais existents de creació de ciutadania i d’empoderament de les persones joves per incidir en la realitat del seu entorn, objectius que compartim amb l’esplai però també amb bona part del conjunt de l’associacionisme juvenil. El pas estratègic és coordinar l’acció en aquest sentit des dels que ens dediquem a l’educació d’infants i joves fins els que procurem donar el màxim suport a processos d’enfortiment del conjunt del moviment associatiu juvenil, en aquest cas, en l’espai compartit del Triangle Jove.

Submit a Comment