Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

The Madrid Connection, un documental de Justin Webster

The Madrid Connection, un documental de Justin Webster

Autora: Marta Cortina Cervelló

The Madrid Connection són noranta minuts a l’expectativa del que Justin Webster, periodista i director de documentals, va explicant sobre un fet tan proper com els atemptats de l’11 de març de 2004, conegut com 11-M. Una manera diferent de mostrar què va passar respecte als documentals i reportatges que s’han fet sobre aquest tema.

El matí de l’11 de març de fa nou anys van explotar 10 bombes als trens de la xarxa metropolitana de Madrid, on hi van morir 191 persones, convertint aquest fet en en un dels atemptats més importants que ha patit mai Europa. El documental se centra en la reconstrucció de la història dels 2 caps de l’operació. Les dos persones que van planejar i dur a terme els tràgics atemptats i que desprès, juntament amb altres còmplices es van suïcidar fent explotar un pis al barri de Leganés de Madrid.

Un dels atractius d’aquest film és que ni es centra exclusivament en les víctimes fent-ne espectacle, ni fa referència a les qüestions polítiques que van envoltar aquest fet, sinó que fa un gran treball de recerca basant-se en les investigacions judicials i policials que es van dur a terme durant tres anys. Una feina molt complicada de fer sense posicionar-se ideològicament o políticament, a causa de la gran polèmica que hi va haver i hi ha entorn aquesta tragèdia. És possible que el fet de no ser d’Espanya afavoreixi poder tractar el tema amb certa distància i objectivitat, que en cap dels casos vull dir fredament.

The Madrid Connection, amb la informació que dóna sobre la cèl·lula d’Al-Qaeda a través del retrat dels dos caps terroristes, plasma com n’és de fàcil fer créixer l’odi i la rancúnia, a banda de la gran importància històrica que va tenir l’atemptat de l’11 de setembre del 2002 a les torres bessones dels Estats Units.
A més a més, el documental denuncia altres problemàtiques, com la de que cal ser capaç de diferenciar a les persones i s’han d’evitar les generalitzacions. El fet que de la mesquita de l’M30 de Madrid en sortís un grup radical no vol dir que tots els musulmans que hi van pensin igual, sinó tot el contrari, al documental hi surten testimonis condemnant els atemptats i presenta el debat que tenen internament aquestes comunitats sobre aquest tipus d’actes extremistes. A més a més, també tracta la immigració i la violència que envolta el món del narcotràfic.

 

Tags

Submit a Comment