Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Recuperem els cançoners!

Recuperem els cançoners!
1-MARÇ-2017

Autor: Airald Mallafré Ollé, monitor de l’esplai L’Agrupa (Molins).

Qui no recorda amb tendresa quan de petits, en un moment qualsevol dels campaments o colònies, els monitors agafaven la guitarra i, asseguts tots i totes en rotllana amb el cançoner en mà, cantàvem i apreníem tota mena de cançons? Des de Vella Xiruca i cançons populars o de bona nit, a d’altres de més modernes. I inclús segur que alguns recorden encara la lletra d’aquelles cançons que versionàvem amb les anècdotes que havíem viscut amb l’esplai aquella magnífica setmana d’estiu i que cantàvem a unes famílies impacients a les escales de l’estació de tren.

Amb els anys i les noves tecnologies, sembla que el paper de la guitarra i el cançoner ha anat perdent mica en mica protagonisme en el dia a dia dels esplais. A l’esplai L’Agrupa, com en molts altres esplais, els infants hem crescut sortida rere sortida amb un cançoner a l’esquena. Amb el temps, però, el cançoner que els monitors van fer fa deu anys, es va quedar antiquat, ja no es coneixien algunes d’aquelles cançons que tant havien agradat als exmonitors i d’altres que petits i grans ara canten no hi eren.

Així doncs, convençuts de la capacitat pedagògica de la música i amb l’esperança de recuperar una mica aquell esperit hippie-guitarrista d’una rotllana al voltant del fanalet cantant tots junts, vam decidir renovar el cançoner aprofitant el 35è aniversari de l’esplai. I ja que ens hi posàvem, volíem fer-ho de valent!

La nostra idea era que tot l’esplai se’l sentís una mica seu, de manera que vam voler que tant les famílies, com infants, joves i monitors i monitores poguessin decidir quines cançons hi volien afegir. Per altra banda, a més, vam fer un concurs de portades per posar-li una mica d’alegria a aquell feix de cançons apilades.

Si triar i destriar les cançons que volíem ja va ser llarg i complicat, buscar les lletres i comprovar els acords va ser considerablement feixuc i etern. I després, quadrar les estrofes amb el format d’impressió i els acords amb les síl·labes pertinents va ser, per dir-ho suaument, angoixant i esclavitzador… Però després de moltes reunions a última hora i de moltes tardes i vespres a corre cuita enllestint-ho tot, el vam tenir a les nostres mans!

Esplai-agrupa-canconer

Quina alegria poder veure en primera persona el fruit de tanta feina: més de cinc-centes cançons en varis idiomes, totes elles amb acords. La rebuda va ser molt bona: joves i infants encuriosits fullejant el cançoner, famílies i exmonitors que venien a felicitar-nos… Una sensació de felicitat es va apoderar ràpidament de nosaltres, i després del concert de presentació ja ho teníem oficialment enllestit.

Tot plegat, esperem que serveixi per ajudar a recuperar la guitarra i la tradició del cançoner al nostre esplai, però també a qualsevol altre, que els infants que ara pugen aprenguin a gaudir de la música i a valorar-la, que engresqui a joves grans i xics a tocar la guitarra, l’ukelele o qualsevol altre instrument i, sobretot, que serveixi per alegrar les tardes o nits de disbauxa i d’acampada de tots aquells que el tinguin a les seves mans.

Submit a Comment