Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

2 Comments

Monitors i monitores: participació il·limitada

Monitors i monitores: participació il·limitada

Autora: Sílvia Luque

Segur que ho haureu dit milers de vegades, o ho haureu sentit dir, que els esplais són “escoles de participació” on aprenem la importància d’allò públic, d’allò que ens afecta a totes les persones, i que a l’esplai prenem consciència de la nostra responsabilitat (i capacitat!) per canviar les coses del nostre entorn.

Però la cosa no acaba aquí, sovint haureu sentit dir que els monitors i monitores no ens conformem només amb això i que més enllà de la tasca de transformació social que duem a terme a través de l’esplai participem també en altres espais. En definitiva, que som culs (i sobre tot ments) inquiets(/es)!.

A la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia no ens agrada dir les coses per dir, i tot ho hem de confirmar empíricament; ens encanten les enquestes (n’heu patit unes quantes ja), els grups de discussió, comparar dades, fer hipòtesis i contrastar-les…, sí som uns frikis ho reconeixem. En el darrer estudi que vam fer sobre els Esplais d’Esplac vam voler contrastar una d’aquestes hipòtesis, una intuïció que hem anat repetint durant molt de temps però que ningú no havia contrastat encara, i és el fet que els i les monitores participen més que la resta de joves en altres àmbits institucionals. A l’estudi concretament ens vàrem fixar en la participació electoral i en relació amb aquesta, a partir de les vostres respostes al qüestionarii, podem afirmar que efectivament, els percentatges de votants entre els i les monitores d’Esplac són molt superiors als del conjunt de la població jove.

Entre els monitors/es que el 2007 tenien entre 18 i 24 anys, el 71,4% va votar a les eleccions municipals que es van celebrar aquell any, mentre que segons dades del CIS, només el 45,2% de joves d’aquestes edats del conjunt de l’estat, va exercir el seu dret a vot. Alhora si ens fixem en la intenció de vot a les eleccions municipals del 2011, també els monitors/es van manifestar una intenció superior a la del conjunt de la població jove (74,8% front el 63,9%, pels joves entre 18 i 24 anys).

grafic-participacio

Gràfic 1. Joves que sí van votar a les eleccions municipals (record de vot 2007, i intenció de vot 2011)

Font: FFiG, 2011 “Esplais Catalans – Esplac. Informe 2010” i CIS 2720, 2007; i CIS 2866 ;2011.

Hi ha moltes més àrees de la participació que podem explorar, (a mode d’exemple, l’estudi 2005 ens aportava que els monitors/es estaven multiassociats, és a dir, un bon nombre de monitors/es no només participa a l’esplai sinó també a altres associacions), tots els indicadors que anem analitzant apunten cap a la mateixa direcció: els i les joves monitors/es participen més d’altres espais de participació, inclosa la participació institucional, com per exemple l’exercici del vot.

En aquest punt, podem fer-nos la mateixa pregunta que Aristòtil, Plutarco i molts altres filòsofs, què va ser abans, l’ou o la gallina? Els monitors i monitores ho són, perquè són persones preocupades pel seu entorn, que troben a l’esplai la via per expressar la seva inquietud? o és que l’esplai és l’entorn de socialització participativa per excel·lència, no només pels infants sinó també pels monitors/es? Potser el que succeeix a la pràctica és una barreja de totes dues coses. El que sí que podem afirmar és que a l’esplai no només trobem una meravellosa escola de participació, sinó que allà hi trobem als millors formadors per fer-ho, doncs eduquen sobre el que fan també en el seu dia a dia fora de l’esplai: participar, implicar-se i transformar.

i Deixeu-me aprofitar aquesta plataforma per agrair-vos de part de l’Institut d’Anàlisi Social i Polítiques Públiques de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia que hagueu respost els qüestionaris que us vam adreçar l’any passat amb aquestes preguntes sobre participació electoral; com veieu són d’utilitat per enfortir la imatge de l’associacionisme educatiu i poder donar a conèixer públicament algunes de les seves virtuts a partir d’anàlisis empíriques. Moltes gràcies!

 

Comments

Submit a Comment