Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Menys corbates i més bates!

Menys corbates i més bates!

La Marta Cortina, membre de l’Equip General del Sector Penedès-Garraf ens explica com va anar la passada celebració del Dia internacional dels Drets dels Infants del passat 17 de novembre a Vilanova i la Geltrú. Ja veureu que l’experiència sempre és un grau i recuperar les valoracions dels cursos anteriors ha estat clau per l’èxit de la trobada!

“Menys corbates i més bates”, “Amb l’educació no s’hi juga!” i “Drets dels infants, per un futur digne!” són alguns dels lemes creats pels grups de joves dels esplais del sector Penedès-Garraf que aquest dissabte es passejaven a ritme de gralles, pels carrers més cèntrics de Vilanova i la Geltrú.

Ha començat un any de canvis i reorganitzacions a les activitats del sector i la Diada dels Drets dels Infants ha estat la primera! Arrel de les valoracions d’altres anys ens vam adonar que fer la manifestació pels carrers de la ciutat que ens acollia després de dinar no era una bona idea… Bàsicament perquè en aquelles hores pels carrers només hi solen haver bancs, arbres, papereres i comerços tancats! Persones que passegin més aviat cap ni una! Aquest any hem provat de fer-la al matí i realment hem encertat!

Voltar pels carrers, cridant, saltant i ballant més de 250 persones entre infants, joves, monitors i monitores i veure les cares de tots aquells i aquelles que fan dissabte anant a comprar o fent el vermut, la veritat és que no té preu! La gent feia fotos i somreia al veure les pancartes i sentir xiulets i maraques que utilitzàvem per fer-nos sentir. Vam acabar el recorregut a la Plaça de la Vila i a diferència d’altres anys el manifest no només el vam sentir nosaltres.

 

MANIFEST DE LA DIADA INTERNACIONAL DELS DRETS DELS INFANTS DEL  SECTOR PENEDÉS-GARRAF

Demà farà 53 anys que l’Assemblea General de l’ONU va aprovar la Declaració dels Drets dels Infants i 23 anys que va adoptar la Convenció dels drets dels Infants per tal d’oferir l’atenció especial que aquest col·lectiu mereix. Avui estem aquí per a celebrar aquesta data, però també per a reivindicar aquests drets.

En un context de crisi econòmica i financera, on són les famílies de les classes baixes i els països subdesenvolupats els qui en paguen les grans conseqüències, creiem que és un dia important per recordar els nens, nenes i joves que viuen en aquestes famílies i en aquests països. Al contrari de la gran majoria dels qui estem aquí, a aquests infants no se’ls respecten tots els drets que conformen aquesta declaració. I no és que demanem impossibles! Sols demanem que cada infant del món pugui tenir un plat a taula, pugui anar al metge i a l’escola, o que no se’l discrimini pel seu color de pell, pel seu gènere o per la seva religió. Per això exigim a tots els estats que ratificaren la convenció que vetllin pel real acompliment de cadascun dels articles que conformen aquest document i pressionin a EEUU i Somàlia, els dos únics estats de l’ONU que no han ratificat aquesta Convenció, a que ho facin.

Cal també remarcar com les polítiques basades en l’austeritat promogudes des de les institucions europees i aplicades pel govern central i autonòmic, afecten indubtablement al compliment d’aquests drets. En primer lloc, aquestes retallades tenen un efecte directe en la vida d’aquests infants, ja siguin des dels retalls en educació que afebleixen el sistema educatiu i per tant la qualitat educativa d’aquest o unes reformes laborals que afavoreixen les condicions per a què els seus pares i mares quedin a l’atur i per tant, el seu nivell adquisitiu i la seva tranquil·litat personal i familiar es vegin greument afeblits. En segon lloc, s’està establint un sistema que lluny de tenir en un punt de vista prioritari els drets de les noves generacions, es fixa especialment en afavorir les condicions favorables per a que les elits polítiques i econòmiques es perpetuïn en el poder, en detriment dels drets que avui aquí, reivindiquem.

Des d’aquí volem reivindicar el treball dels esplais per al foment dels Drets dels Infants. Aquests esplais, ja des de fa uns anys, s’han convertit en un referent en l’educació en i per als drets dels infants amb diades com aquestes, amb el curs de formació internacional que cada any Esplac dedica a aquests drets, amb la creació de nous recursos per apropar als infants els seus drets… Cal doncs, continuar insistint amb aquesta feina que ja fa anys que dura i que sabem està ben feta per tal de poder aconseguir el nostre objectiu de viure en un món més just i igualitari on els infants siguin ciutadans de ple dret de la societat.

Submit a Comment