Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

L’esplai: en marxa pels drets socials!

L’esplai: en marxa pels drets socials!

Autor: Josep Mañé, monitor de l’esplai Zig-Zag

Els grans derrotats d’aquesta crisi capitalista són, sens dubte, les classes populars. Al llarg dels últims anys hem vist com els drets socials i laborals de la majoria de la població han experimentat un retrocés més que alarmant. Mentre veiem com serveis fonamentals com l’educació i la sanitat són retallats, l’atur es dispara i aquells que poden treballar ho fan cada vegada en unes condicions més precàries, una petita minoria no tan sols ha mantingut les seves riqueses i el seu poder d’influència, sinó que, a més, ha aprofitat aquesta crisi per augmentar i consolidar el seu paper dominant.

I és en aquest context, sota les directrius econòmiques dictades pel capital financer i la Troika on, des de les classes populars, s’ha desenvolupat una extensa xarxa de moviments socials destinats a defensar aquells drets i llibertats que actualment es troben amenaçats. Es tracta doncs, de lluites molt diverses i que engloben sensibilitats també diferents, des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca fins als Grups de Defensa de la Sanitat Pública, passant per SOS Ensenyament, associacions que lluiten per unes pensions dignes o per la cobertura d’ingressos de les persones aturades.

El fet és que, malgrat aquesta diversitat, existeix un fil conductor que enllaça totes aquestes lluites: la crítica a l’actual model polític i econòmic. Cada vegada resulta més evident que el capitalisme no és un model vàlid per a satisfer les necessitats de la majoria de la població i, per aquest motiu, totes les lluites conflueixen en la necessitat de construir un nou paradigma que s’ajusti a la voluntat i als interessos de les classes populars.

És amb aquest objectiu que, el passat 27 d’octubre, es convocà una Marxa Unitària pels Drets Socials al Penedès. Des de l’Arboç fins a Vilafranca, més d’un miler de persones vàren recórrer 13 km a peu amb el propòsit de mostrar la unitat dels moviments socials del Penedès. A les 9.45h del matí, la marxa sortí de l’Arboç en direcció a La Ràpita, per després dirigir-se cap als Monjos i, finalment, a Vilafranca, on es celebrà el final de la marxa amb una macarronada popular acompanyada de corrandes i bona música. Al llarg del recorregut es realitzaren diverses accions simbòliques: a l’Arboç es llegí un manifest per denunciar el tancament dels serveis nocturns del CAP. També a l’Arboç es llegí un text que carregava contra l’actual societat patriarcal, als Monjos, els participants es posaren mascares per denunciar l’emissió de gasos de la incineradora i, una vegada a Vilafranca, SOS Ensenyament posà de manifest les seves reivindicacions en l’àmbit educatiu.

Diversos esplais del Sector Penedès-Garraf-Anoia consideràrem oportú participar a la Marxa pels Drets Socials per tal d’expressar unes reivindicacions que, al cap i a la fi, també són nostres. L’educació en valors és el pilar fonamental sobre el qual s’estructura l’activitat de l’esplai i, per tant, considerem que l’aplicació d’aquests valors i l’exercici de l’esperit crític han de ser elements que caracteritzin el nostre dia a dia. Per aquest motiu, participar en aquesta iniciativa ens semblà una molt bona manera de manifestar la voluntat transformadora que tenen els esplais.

Així doncs, per nosaltres, el 27 d’octubre fou una jornada on monitors, infants i famílies aplicàrem els valors de l’esplai i reivindicàrem els nostres drets d’una manera lúdica i festiva en el si d’aquesta marxa penedesenca per la defensa dels drets socials.

Submit a Comment