Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Eines, reflexió i coneixement a les IV Jornades de lleure i sexisme

Eines, reflexió i coneixement a les IV Jornades de lleure i sexisme

Redacció: Comissió de Gènere d’Esplais Catalans

Les IV Jornades de Lleure i Sexisme van tenir lloc el passat diumenge 19 de gener a la Masia de la Guineueta, Barcelona. Més de 70 participants vinculats a l’associacionime educatiu reunits per treballar al voltant d’un tema, “L’educació sexual amb perspectiva feminista”. Ni la pluja de bon matí, va espantar als més mandrosos. Poc a poc, la sala es va anar omplint per encetar la jornada amb una presentació peculiar; les fruites, el sexe i la imaginació poden donar molt de joc!

A continuació la Noemí Elvira, antropòloga i tècnica de salut de l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears, va dinamitzar la ponència. En l’exposició, ens plantejà un model que situa als i les professionals, educadors i educadores,  monitors i monitores, com a acompanyants en aquest procés de construcció de la sexualitat, essent els veritables protagonistes els propis infants i joves. Acompanyar per tal que la sexualitat s’entengui des de la seva quotidianitat i globalitat, com un aspecte transversal en les nostres vides que no està lliure de les pressions socials fruit d’un sistema patriarcal. En aquest sentit, moltes de les persones participants, la teoria ja la tenien ben apresa, per tant, les preguntes que sorgien immediatament després, giraven, sobretot, en com portar-ho a la pràctica. Com podem educar en la sexualitat, si en nosaltres mateixes encara hi ha molts aspectes que no tenim treballats? Com hem de treballar amb els joves, en grups mixtes o separant nois i noies? Posar nom a les coses fa visibles aspectes que eren invisibles i permet normalitzar-los però, l’objectiu no era trencar amb les etiquetes? Quan treballem amb joves partim del nostre ideal de sexualitat o dels seus coneixements previs, dels seus interessos i necessitats? Com podem conèixer i avaluar els efectes de la nostra intervenció educativa en relació a la sexualitat?

Aquestes preguntes van animar un debat que va continuar en petits grups al voltant d’un recurs, la Maleta didàctica sobre Drets Sexuals i Reproductius amb activitats concretes per a treballar amb els infants i joves. En la posada en comú la ponent va animar a tots els participants a seguir treballant en aquests temes: que els dubtes no ens tirin enrere, a l’hora d’abordar la sexualitat, no hi ha formules màgiques. Hem de ser conscients que els inputs que els infants i joves reben de la societat patriarcal són tant forts que no podem desmuntar-los en una dinàmica o un joc sobre sexualitat. Però sí que podem acompanyar-los en el seu procés de construcció de la pròpia sexualitat per apropar-los a un model de sexualitat des d’una perspectiva no sexista.

Desprès de dinar vam iniciar els cinc tallers simultanis i dues hores desprès plantejàvem les conclusions en una assemblea conjunta.

 El taller sobre “La sexualitat a través del Teatre de l’Oprimit”, organitzat per La Ciranda, va plantejar-nos les seves conclusions amb poques paraules i molta expressivitat. L’objectiu era transmetre la importància de la lluita col·lectiva però també en consonància amb una lluita més personal i intima que prengui consciència del propi cos.

Els participants del taller organitzat per la comissió de gènere d’Esplac “Treballar la sexualitat amb infants i joves, Rainbow Resources” van aprofundir en recursos concrets que ens poden ser de gran utilitat als nostres esplais. Les conclusions les van plantejar a través de la dinàmica del baròmetre, amb preguntes sobre la necessitat de treballar amb les famílies, la necessitat de formació i treball dins l’equip de monitors/es i la necessitat de treballar la sexualitat des de la infància perquè som persones sexuades dels del moment en què naixem.

Què la nit no et confongui, per unes festes lliures de sexisme” va ser el taller organitzat per Casals de Joves, que va llençar reflexions molt interessants sobre un tema que tenim poc treballat, l’oci nocturn. Com a entitats, col·lectius i associacions tenim molt apresos uns discursos no sexistes, però en l’oci nocturn no sempre hi són presents. Sembla que ens tornem més indulgents que en d’altres espais, quan a la pràctica, són moments on fàcilment s’hi reprodueixen situacions sexistes. En aquest sentit, van fer un crit a la lluita constant, dia a dia, en les situacions més quotidianes i actuar en coherència amb les nostres idees.

 La formació “Autoestima’t, sexualitat des del reconeixement del propi cos” organitzada per Joves per la Igualtat i la Solidaritat, va treballar la sexualitat a través de l’autoestima. Els i les participants del taller van voler que experimentéssim, en el propi cos, el que havien treballat a través d’unes dinàmiques. Van sorgir reflexions sobre què ens agrada i què no ens agrada del nostre cos i perquè. També sobre la necessitat de seguir treballant el tema de la sexualitat, per ampliar la nostra mirada i poder arribar més lluny per una educació sexual amb perspectiva feminista.

I finalment l’Associació Candela va dinamitzar el taller “Sexualitat: un llibre blanc per escriure” que ens va oferir reflexions al voltant de la sexualitat i eines i dinàmiques vivencials per l’autoreflexió,i molt aplicables també als grups de joves d’esplais, caus o casals.

Unes Jornades intenses per aprendre, ampliar la nostra mirada al voltant de la sexualitat, qüestionar-nos la pròpia sexualitat, trencar tòpics, compartir recursos, reflexions i experiències. No hem de ser experts ni expertes en el tema per poder parlar de sexualitat. Hem d’abordar el tema sense por, des del respecte i la reflexió de la pròpia intervenció. Cal acompanyar els infants i joves en la construcció de la seva sexualitat, si no ho fem nosaltres, ho farà la televisió, la publicitat, la industria de la pornografia, etc. La sexualitat també s’educa i com a monitors i monitores se’ns planteja un gran repte que podem ignorar, podem deixar-lo en mans de la improvisació o podem assumir i aprendre conjuntament. Perquè també a les associacions educatives es reprodueixen rols, dinàmiques i formes de relació sexistes que cal combatre.

Formacions com les Jornades de Lleure i Sexisme ens donen moltes eines per treballar el tema de la sexualitat. Ara toca posar-les en pràctica. Plantegeu els vostres dubtes a la Comissió de Gènere (genere@esplac.cat), expliqueu-nos les vostres experiències, compartiu les vostres reflexions!

Fotografies: Escola Lliure El Sol

 

Submit a Comment