Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Carta anticonsumista als reis d’Orient

Carta anticonsumista als reis d’Orient

Autora: Júlia Hosta Cuy

Escriure una carta als Reis em genera contradiccions. Són reis i són tots homes: no acaba d’encaixar amb les meves idees antimonàrquiques i antipatriarcals. Com a mínim, culturalment parlant, són diversos. Però vaja, com que un dia una amiga em va dir que aquella persona que tingués menys de 7 incoherències al dia era una persona sense ideals, aquí us la deixo.

Estimats Reis d’Orient,

Sé que per arribar fins aquí no ho tindreu gens fàcil. Haureu de travessar regions com Palestina o Síria que estan en mig de grans conflictes i, quan arribeu aquí, us trobareu amb altres grans problemes: una crisi que diuen que ja s’ha acabat, persones desnonades, infants sense menjar… Però en aquest panorama que us trobareu encara li falta un petit detall: el furor consumista nadalenc.

I d’això us volia parlar. Llums del carrer enceses, anuncis de joguines i perfums a la televisió, comerços obrint en festius… Tot el que calgui per comprar, sobretot comprar! En això s’han convertit aquests dies. Vivim en una societat que ha materialitzat una part de les relacions humanes i que ha fet dels regals una mesura d’amor. Una societat que, amb la publicitat i l’obsolescència programada com les seves millors aliades, ens vol fer consumir sense parar i fins acabar amb el planeta. Un consumisme, que si bé ja ens trobem cada dia de l’any, en aquestes dates agafa un caire desmesurat. 

Em preocupen de manera especial els infants. L’ús dels regals com a premi –  “si et portes bé, segur que els Reis et portaran tot el que has demanat”-  o la quantitat exagerada d’aquests, són només alguns dels exemples que em posen els pèls de punta. 

I, per altra banda, no puc deixar de pensar en aquells infants i famílies per a qui potser no tindreu res. Aquest model de consum ha acabat convertint aquestes festes, tradicionalment un moment de germanor, en unes dates on la desigualtat encara es fa més palesa. 

Es per això que us demanaria que abans d’anar casa per casa portant regals féssiu una reflexió sobre com voleu que es visquin aquests dies i que, a més a més, ho portéssiu a la pràctica. Com que sé que esteu enfeinats preparant el viatge, us he deixat unes quantes indicacions:

  1.  Regaleu moments, vivències o excuses per gaudir-ne. Desmaterialitzem els regals, sabem que el que es viu intensament no s’oblida. 
  2.  Un clàssic: Intenteu portar coses fetes per vosaltres mateixos i, si demaneu ajuda, millor. És una oportunitat per reaprendre de generacions anteriors. 
  3.  Si regaleu objectes, que siguin de materials renovables o que tinguin un període de vida molt llarg. Els obsequiats i el planeta us ho agrairan.
  4.  Si compreu els objectes, feu-ho de manera sostenible i crítica; afavorint cooperatives, comerços ecològics i de proximitat. 

Espero que amb tot això aconseguiu fer d’aquestes festes uns dies més coherents i sostenibles. 

Bon viatge!

Submit a Comment