Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

IC Meeting: Esplac i la vocació internacionalista

IC Meeting: Esplac i la vocació internacionalista

Autor: Eduard Fernando, exmonitor de l’esplai Espurna i membre de l’Equip de Direcció d’Esplais Catalans.

L’internacionalisme és un dels valors que ens defineixen. No es tracta només de millorar un barri, poble o ciutat: Esplais Catalans volem transformar per fer un món millor, a través de l’educació d’infants i joves, des dels esplais, des de l’associacionisme educatiu. Sense renunciar a la nostra identitat i especificitat, mirem cap enfora, treballem en xarxa i aprenem d’experiències i persones alienes a la nostra realitat més immediata. Compartim per ser millors, més crítics i més lliures. 

Cada any són unes quantes les monitores que es formen en els diferents cursos que organitzen associacions juvenils europees sobre temàtiques com la inclusió i la diversitat, la igualtat de gènere, la participació, la pau i cooperació, l’antifeixisme o la lluita contra racisme. Aquestes formacions ens ajuden a créixer com a educadors i educadores, ens donen una nova perspectiva, ens obren una porta al món. Un gran nombre d’infants i joves també participen d’intercanvis i campaments internacionals, una experiència recordada i valorada per la majoria que els ajuda a conviure amb altres cultures i llengües, experiència que permet treballar molts altres valors que compartim des de l’experiència vivencial.

És per aquest valor internacionalista que es justifica que siguem membres de l’International Falcon Movement – Socialist Education International, que agrupa més de 60 organitzacions de diferents continents. Ens uneix una voluntat transformadora des de l’educació, la reivindicació dels drets dels infants o la recerca d’un món més just, participatiu i democràtic.

Experiència a l’IC Meeting

Entre l’onze i el catorze de juny, es va realitzar l’International Committee Meeting a Lima, Perú. Es tracta d’un òrgan de participació anual que es reuneix per fer seguiment del pla de treball triennal, aprovar el compte de resultats i el pressupost així com debatre sobre diferents temàtiques d’interès per a les entitats membres. Hi vam ser representades més de 30 entitats membres, bàsicament d’Europa i Amèrica del Sud però també de l’Orient Mitjà. En Pau Fuentes i jo mateix vam ser els representants d’Esplais Catalans.

Els principals temes tractats van ser el Codi de Conducta (eina per establir unes pautes mínimes comunes a totes les entitats membres), el Pla de Treball en curs i les activitats més importants del 2014 (All together 2.0, seminaris de pau i conflicte, EVS, publicació del Rainbow Resources,…), també vam discutir sobre el sistema de quotes i les dificultats que comporten per a algunes organitzacions assumir-les. Vam dedicar una bona part del temps al Campament Internacional de l’IFM de l’estiu de 2016, la gran activitat que ja fa temps que s’està organitzant i que reunirà més de 3.000 infants i joves vinguts dels cinc continents. En aquest sentit es va apostar perquè la participació d’infants i joves tingui un pes important en tot el procés de preparació, disseny, execució i avaluació de l’activitat.  Per tancar la reunió també vam aprovar una moció per instar a les organitzacions membres a analitzar la igualtat de gènere en les seves respectives estructures per, un cop tinguem una anàlisi acurada de la realitat, veure les iniciatives que podem prendre per millorar la situació.

Molts dels temes tractats com el nou sistema de quotes de les organitzacions sòcies o el Codi de Conducte no s’aprovaran fins al Congrés, l’equivalent a l’AGO d’Esplac, que en el cas de l’IFM se celebra cada tres anys i que tindrà lloc a Alemanya els dies posteriors al Campament Internacional (27 juliol – 6 agost 2016). Això ens dóna un cert temps per continuar treballant els documents i garantir que responguin a les necessitats de les organitzacions membres.

Compartir i qüestionar per avançar

Els dies de l’IC Meeting van ser intensos i profitosos, no només perquè ens van permetre debatre sobre el funcionament de la pròpia IFM i dels reptes que tenim com a organitzacions educatives sinó també perquè vam poder compartir espais informals i conèixer altres realitats associatives i aprendre alhora que questionàvem i valoràvem la feina que fem des d’Esplais Catalans.

Tornem del Perú amb la sensació d’haver avançat feina però sabent que encara en queda molta més per endavant i que podem aportar molt en els nous projectes que s’albiren, posant èmfasi en la participació a tots els nivells. L’internacionalisme és un dels valors que ens defineix i treballant i participant a l’IFM no fem res més que ser coherents amb el que defensem.

Submit a Comment