Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Entrevista Express a Alba Cuevas

Entrevista Express a Alba Cuevas

Autor: Jordi Crisol (@jordicrisol)

Alba Cuevas és portaveu de SOS Racisme Catalunya i també de la campanya “Tancarem el CIE”, que va aconseguir mobilitzar un miler de persones el passat dissabte 18 d’octubre per a encerclar el Centre d’Internament d’Estrangers de Zona Franca. Fem una entrevista express a aquesta activista pels drets humans que, a més, ha estat vinculada des de ben petita a l’esplai Picabufa (avui esplai Xangó).

1. Un ocellet ens ha dit que ets d’esplai…

Sí! Vaig estar a l’Esplai Picabufa, al barri de Font d’en Fargues, a Horta-Guinardó. Des de que tenia 5 anyets fins als 25; es pot dir que tota la vida. L’esplai Picabufa avui és el Xangó. Llarga vida al Xangó!

2. Quin és el primer record que tens de l’esplai?

Recordo uns campaments, els primers, quan tenia 5 anys. El centre d’interès eren els indis. Eren altres temps i tot era menys organitzat. Recordo un hippie-caos molt entranyable i també altres coses menys agradables, com la latrina (o forat al bosc), les tendes amb goteres, ser l’aliment dels mosquits de mig país… Però tot plegat, genial!

3. Com arribes a SOS Racisme? Quants anys fa?

Ara fa cinc anys. Senzillament, un dia va sonar el telèfon i m’ho van proposar.

4. No es la primera vegada que des de SOS Racisme denuncieu els CIEs. Per què i quan decidiu tirar endavant la campanya “Tancarem el CIE”?

Perquè al diccionari hi falten adjectius per a descriure el forat que és el CIE. Una presó per a gent que no ha comès cap delicte. Us imagineu que un dia aneu pel carrer i, sense haver comès cap delicte, us tanquen en un lloc amb menys garanties que una presó? Al CIE han tancat a persones innocents, molt arrelats al nostre país, inclús amb parella i fills… Us ho imagineu? Doncs això és el que passa al CIE.

5. Diga’ns tres motius pels quals hem de tancar els CIEs.

Perquè en ells es violen els drets humans a diari. Per l’Alik, l’Idrissa, el Mustafà, la Samba, i tantes altres víctimes innocents dels CIEs. I per dignitat.

6. Creus que des de l’esplai podem ajudar a acabar amb els CIEs? Com?

I tant! L’esplai és una escola de valors, fonamentada en la no-discriminació i la democràcia. Conceptualment, un CIE és el contrari de tot això, i per tant, contrari als valors que promou l’esplai. L’esplai ha d’educar a infants compromesos, lliures i solidaris. Aquests joves quan es facin grans lluitaran, igual que a dia d’avui ho estem fent nosaltres, per una societat més inclusiva i, per tant, lliure de CIEs.

7. T’atreveixes a desmuntar algun tòpic sobre els esplais o monitors/es?

Els monitors i monitores són uns hippies….. Mentida! Tinc una amiga, amb la que vaig estar de nena i de monitora que és d’allò més modern.

8. Si “associar-se és poder”, “fer política és …”?

Transformar la societat… Associar-se, per a mi, també és fer política.

9. Dreta o esquerra?

Esquerra…. i més enllà!

10. Un polític?

Clara Campoamor.

11. Un fet històric?

La revolució sandinista, a Nicaragua, de juliol de 1979.

12. Un llibre que recomanaries?

Podria recomanar La mujer habitada, de Gioconda Belli. Un llibre brillant!

13. Algú amb qui aniries a sopar?

Salvador Allende.

14. Alguna cosa que t’indigni?

Viure en un país que margina i exclou sistemàticament una part de la seva població, veïns i veïnes nostres, pel simple fet de no tenir un paper que posa “Espanya”. I encara m’ofèn més que totes aquestes violacions dels drets humans siguin legals! I a més a més, m’ofèn que un país que descaradament i sistemàtica les aplica es faci dir “democràtic”. Aquestes són només algunes de les coses que m’indignen… Afortunadament, n’hi ha moltes que m’esperancen.

15. Ara si.. la última: Com t’imagines l’esplai d’aquí a 20 anys?

L’esplai té una cosa molt bonica, i és la seva capacitat cíclica i adaptativa, tot conservant el marc (joves compromesos educant a infants) però adaptada als seus temps. Per tant, m’imagino un esplai en essència igual, compromès amb l’educació dels infants i en la construcció d’una societat millor. Auguro un molt bon futur a l’associacionisme educatiu.

Submit a Comment