Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Colònies vs. Campaments

Colònies vs. Campaments
27-juny-2017

Escrit per Cèlia Nisarre, esplai Turons.


 

Ja està bé d’intentar esquivar un tema tan espinós com aquest! Ja està bé d’escriure els comunicats d’ESPLAC posant “activitats de vacances” o “campanya d’estiu” per no mullar-se! Ja està bé d’evitar la gran pregunta: QUÈ MOLEN MÉS, LES COLÒNIES O ELS CAMPAMENTS?

Tot seguit repassarem algunes de les diferències que ens faran trobar la resposta a aquesta gran qüestió:

1. La higiene

(AVIS: si hi ha tutors legals d’infants llegint l’article és millor que ho deixeu aquí).

A les colònies hi ha dutxes. D’acord que potser no hi ha aigua calenta sempre… d’acord que potser només n’hi ha tres per planta i 80 persones a dutxar-se… d’acord que es fan una espècie de tolls molt fastigós… però per treure el clor de la piscina (aneu al punt 3 si teniu dubtes) cal una dutxa gairebé diària. Hi ha infants tan nets que brillen i tot.

Als campaments la cosa és més dura; la majoria es dutxen al riu i… ja se sap, el problema que té el riu és que (si vols ser sostenible i fishfriendly) no pots esbandir el sabó a l’aigua*. Això suposo fer mil viatges cap a la palangana, després cap a la tovallola i…

*No sigueu tan gamarussos de venir-me amb el sabó biodegradable! Per molt biodegradable que sigui, pels peixos és com menjar una cullerada d’oli! Los deja KO. Si ho heu pensat, us recomano que feu un monogràfic de Campas Sostenibles 😉

 

2. El menjar

A les colònies normalment hi ha un equip de cuiners, cuineres, pinxes, frega plats… fins i tot hi ha cases amb rentaplats! (I els intendents tenen temps d’anar a la piscina!!!). La veritat és, però, que els menjadors són angoixants: soroll, menjar saltant de taula en taula, infants cridant…

Als campaments, en canvi, el menjador és més relaxat, assegudes totes juntes al mig d’un prat verd… o sobre quatre troncs que algun infant ha col·locat adorablement a mode de banc. El problema sol ser la falta de subministraments i els pocs recursos materials per a la seva elaboració. Això fa que alguns aliments es converteixin en or i que als més extrems els agafi el mono (he vist coses a les tendes d’intendència que ningú hauria de veure).

 

3. El temps lliure

Ja fa anys (des de l’onada de calor del 2009 o anterior i tot) que les cases de colònies són amb piscina o no són! I què bé que s’ho passen els infants remullant-se en aigua clorada, amb els ulls injectats en sang i fent el paperina per sortir a les fotos de la GoPro Aquàtica que ha portat algun moni..!

Als campaments és diferent. Allà on hi ha una estona de temps lliure hi ha un infant preguntant: “Monis!!! Podem anar al riu?” i un moni dient “sols nooooooo!”. Quan ets petit penses que és per mil motius diferents que formen part d’una conspiració monitoril però… quan ets moni saps el veritable motiu d’aquesta resposta: ELS RIUS, ELS GORGS I LES PEDRES AMB ALGUETES SÓN MAQUINES DE MATAR (equivalents als parcs aquàtics).

 

4. L’última nit

Quin moment de les colònies! MÀGIC. Alimentant tots els tòpics les nenes es maquillen, els nens es posen gomina al cabell, sona la música i… comença la disco! (Sí, ja se sap que qui millor s’ho passa a la disco són els monis, no sou els únics que ho penseu).

També és un moment memorable de campaments! Un radiocasset (sí, possiblement els esplais de Catalunya estiguin mantenint la indústria dels reproductors de música a piles), una esplanada amb herba (o fanguet si ha plogut), i tot d’infants i monitors amb llacets i faldilles de paper pinotxo dansant al voltant d’un fanalet com mosques a la llum. AS-PAC-TA-CU-LAR!

 

5. La tornada

Els infants que tornen de colònies ho fan (en general) nets, amb la meitat de la motxilla plena de coses del company de llitera i amb l’altra meitat de coses perdudes. Però netets! (i amb una olor de clor a la motxilla que tira d’esquena).

De campaments tothom torna brut, hippie, amb trenes de fil (o rastes en funció de la quantitat de fil que quedi enganxat al cabell). I de sobte tots i totes canten Lax’n’busto com hooligans a l’uníson, fan malabars, carioques amb foc i porten tatuatges de henna i/o retolador permanent pel cos.

Per tots aquests motius, la batalla COLÒNIES VS CAMPAMENTS la guanyen, sense cap mena de dubte…

ELS CAMPAMENTS!!!

P. D.: Si teniu algun dubte sobre la decisió final o reclamació aneu al punt 2 de l’article i recordeu que jo he anat 15 anys de campaments… Per part meva això és tot! SALUT, FANG I CAMPAMENTS!

Submit a Comment