Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Children of the World: un cap d’any internacionalista

Children of the World: un cap d’any internacionalista

Autora: Alícia Aranda, esplai Eixam (voluntària i participant en el training course Children the World organitzat per Esplac, amb col·laboració amb l’Escola Lliure El Sol).

Dia 28 de desembre: arriben els participants del training course. Vinga va, enrecorda’t dels noms, mira si arriben, prepara l’habitació, les claus… Qui era vegetarià? Ah sí, i hi ha una intolerant a la lactosa. Plena de nervis per conèixer als altres participants. Seran simpàtics? Potser voldran dormir al arribar… I a qui compto pel sopar? Érem 20? Ai no 21! Els participants comencen a arribar, l’alberg a omplir-se de vida. Tot a punt per començar!

En aquest fantàstic seminari hem après sobre la participació infantil. Així doncs, què és la participació infantil? Entenem per participació infantil un model d’organització en què els infants i joves tinguin la possibilitat de què les seves opinions siguin escoltades, tingudes en compte i que els infants estiguin inclosos en el procés de presa de decisions d’una manera informada. Vam arribar a aquesta conclusió després de comparar i ajuntar les idees que cadascú anava aportant sobre el que ell o ella creia que era la participació infantil.

Els nostres formadors han estat l’Estel Buch (qui em va fer de monitora quan jo era molt petita i em va fer moltíssima il·lusió poder tornar a veure), Jack Walker, Ruba Hilal i Natalia Kallio, unes persones meravelloses a qui ja vaig tenir la sort de conèixer en l’últim campament de l’IFM-SEI. La seva tasca era ajudar-nos a explorar aquest tema i donar-nos les eines i coneixements necessàries. Les sessions eren dinàmiques i eren gent propera amb qui era molt fàcil parlar.

Ha estat una setmana plena d’emocions. En aquest seminari hem après els uns dels altres tot compartint experiències, jocs i activitats. Hem pogut expressar lliurement i parlar de les nostres pors sense sentir-nos jutjats i jutjades. Hem identificat els obstacles que impedeixen aquesta participació i hi hem buscat solucions. Hem treballat de manera conjunta ajudant-nos entre nosaltres, sense parar de divertir-nos perquè d’això es tracta: aprendre jugant.

Arriba cap d’any, i ja que és un dia especial… Vinga va, fem la sessió a la platja! I després, toca buscar a l’Home dels Nassos! Barcelona s’omple d’un grup de joves desorientats tot intentant trobar un home cobert de nassos. Més tard, toca decidir on anar, però la decisió és ràpida, anem a Plaça Espanya. Tothom es posa més guapo (si això és possible) i agafa el seu got amb el raïm ben comptat per marxar cap a la festa. Oh no, moment de pànic! A la Natàlia li ha caigut el raïm a terra! No patiu, la fantàstica Ari n’ha portat d’extra per emergències. Sonen les campanes, ens abracem i brindem pel fantàstic any que ens espera.

De formats a formadors

Després del cap de setmana, el seminari va acabant-se; queden ja pocs dies! Comencen les sessions de Try it yourself, on passem nosaltres a fer de formadors i organitzem una activitat en grups tractant diferents grups d’edats diverses i objectius, sempre amb el suport i feedback dels formadors. Per aquesta part del seminari, vam fer ús de llibres com “Ladder of Participation” i “Compass”. Aquests llibres aporten informació i exemples d’activitats que poden ser de gran ajuda a l’hora de preparar activitats sobre participació.

En aquestes sessions vam tractar temes com el desenvolupament d’eines per a millorar la participació infantil o vam posar de manifest la importància d’aquesta fent ús, per exemple, del role-playing. Vam aprendre moltíssim els uns dels altres!

Aquest aprenentatge va més enllà de memoritzar activitats per poder-les realitzar amb els nostres infants i que siguin conscients sobre els seus drets, sinó que consisteix també a reflexionar sobre nosaltres mateixos, com ens relacionem amb els infants i com podem realitzar escolta activa.

Finalment arriba l’hora de dir adéu i recordem tot el que hem fet aquests dies, tot el que hem après i tot el que ens emportarem a casa: un cor vessant d’amor i amistats, i un cap ple d’idees i experiències.

Ha estat una experiència única que no puc esperar a repetir!

Cliqueu aquí per veure un àlbum amb una selecció de fotos del training course Children of the World!

Submit a Comment